Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με την εβραϊκή γλώσσα (Μέρος Α') Ημερομηνία:
24/9/2024, 09:56 - Εμφανίσεις: 93
Η σχέση μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής γλώσσας –μέλους της σημιτικής γλωσσικής οικογένειας– ανάγεται στα βάθη της αρχαιότητας.
Μερικές δάνειες λέξεις και, βεβαίως, το αλφαβητικό σύστημα γραφής (υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό αλφάβητο βασίζεται στη λεγόμενη φοινικική γραφή, δηλαδή σε βορειοσημιτικές γραφές του τέλους της 2ης και των αρχών της 1ης χιλιετίας π.Χ.) φανερώνουν τις επιδράσεις που δέχτηκε η ελληνική από σημιτικές γλώσσες στα πρωιμότερα στάδια των εν λόγω επαφών.
Η επιρροή αυτή έγινε ακόμα πιο αισθητή πολύ αργότερα, όταν μεταφράστηκαν οι Εβραϊκές Γραφές (η καθ’ ημάς Παλαιά Διαθήκη) και όταν συνεγράφησαν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης.
Σε ό,τι αφορά το αντίστροφο, δηλαδή την επίδραση που άσκησε η ελληνική στην εβραϊκή γλώσσα, σχετικά δείγματα παρατηρούνται αφενός στην Εβραϊκή Βίβλο και αφετέρου στην εβραϊκή ραββινική γραμματεία, στην εβραϊκή που χρησιμοποιούσαν στα κείμενά τους οι ραββίνοι, οι θρησκευτικοί λειτουργοί των Εβραίων.
Κατ’ αρχάς, εν συγκρίσει με την ονομαζόμενη βιβλική εβραϊκή, οι όποιες ενδείξεις ελληνομάθειας εντοπίζονται κυρίως στα βιβλία της όψιμης φάσης και συνίστανται σε κάποιες δάνειες λέξεις, καθώς και σε μια διάχυτη τάση προσαρμογής των ρηματικών τύπων στους χρόνους του ελληνικού ρηματικού συστήματος (το ρηματικό σύστημα της παλαιότερης, κλασικής εβραϊκής δεν ήταν σαφές αναφορικά με τη χρονική αναφορά).
Οι ομοιότητες ανάμεσα σε λέξεις της βιβλικής εβραϊκής και της ελληνικής είναι πανθομολογούμενες –σε αυτές αναφέρονται ελληνόφωνοι Ιουδαίοι ήδη από τους Ρωμαϊκούς Χρόνους–, αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών για το ποια είναι τα ελληνικά δάνεια.
Επιπροσθέτως, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί πιθανότητα να πέρασαν ελληνικές δάνειες λέξεις στην εβραϊκή όχι άμεσα, αλλά διαμέσου της αραμαϊκής (σημιτικής επίσης γλώσσας, που χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι της Παλαιστίνης και της πτολεμαϊκής Αιγύπτου στη διάρκεια της περσικής επικυριαρχίας).
Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στο πεδίο της εβραϊκής ραββινικής γραμματείας, όπου η παρουσία ...